Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ДРУГИ СПОРТОВЕ Двама плевенски тежкоатлети ще участват на Световното по силов трибой в Полша

PostHeaderIcon Двама плевенски тежкоатлети ще участват на Световното по силов трибой в Полша

Новини - Други спортове
Плевенските силови атлети Александър Петров и Теодор Радев ще представят България и нашия град в предстоящото Световно първенство по силов трибой, което ще се проведе от 28-ми август до 2-ри септември в полския град Щирк. И двамата плевенчани се състезават в спортен клуб "Олимпия" от село Морава. Това ще бъде второто голямо първенство през тази година за Сашо и Теди, след тяхното участие през месец май на Световното по вдигане от лег в Чехия. Припомняме, че там плевенските тежкоатлети се представиха повече от успешно, като Петров спечели бронзов медал, а Радев завърши четвърти.

Първият ни участник в престоящото състезание в Полша ще бъде Александър Петров. Той ще се състезава в кат. до 59 кг до 23 години в сряда (29 август) от 11.00 часа наше време. Вторият плевенчанин Теодор Радев ще излезе за своето участие в първенството в четвъртък (30 август) от 19.30 часа, като той ще се състезава в кат. 83 кг до 18 години.

България ще има още двама представителя в надпреварата, като това са Денис Деянов и Борислав Борисов. Те ще се състезават в петък (31 август). Денис е в кат. до 83 кг при 23-годишните и ще участва от 14.30 часа. Борислав е в кат. 93 кг в същата възрастова група, като ще вдига същия ден от 18.00.

Плевенспорт пожелава, както на двамата плевенчани, така и на другите български състезатели успех и спечелването на поне един медал!!!

Ето и малко повече информация за този интересен спорт:
Силовият трибой е силов спорт. Състои се от три движения - клек, лег и мъртва тяга (на състезание се изпълняват в същия ред). Най-известната и стара федерация е IPF (Интернешънъл Пауърлифтинг Федерейшън), в която участват над 100 страни. Състезанията биват екипировъчни и безекипировъчни. Трибойската екипировка включва: трико, стреч фланелка, бинтове (за колене), щангети (обувки с ток на петата), трибойски колан (за разлика от обикновените колани този е 10 см широк по цялата периферия и е много твърд) и накитници.

При първото движение - клек - състезателят вади тежестта от стойките, прави крачка назад, чака сигнал от съдиите да кляка, кляка (трябва да стигне под паралел, за да се зачете клекът), става и чака сигнал от съдиите да върне тежестта.

При второто движение - лег - състезателят изважда тежестта от стойките, балансира я (лостът не трябва да се движи), когато я балансира, главният съдия дава сигнал за спускане, след което атлета спуска тежестта до гърдите (лостът не може да докосва колана), прави пауза и чака сигнала на съдията, който се получава веднага щом лостът е неподвижен, следва вдигане, и чакане съдията да даде сигнал за оставяне на тежестта.

При последното трето движение - тяга - лостът стои пред състезателят, той има право да избере с какъв хват да вдига, изчаква сигнал от съдията за вдигане, вдига тежестта. Тежестта се брои за вдигната, когато състезателят е напълно изправен със заключен таз и колене, след което трябва да получи сигнал от съдията за оставяне на тежестта.

Добавено в: Събота, 25 Август 2012 21:37

Понеделник,
 28 Ноември 2022 г.


Template created by TechLine.de.