Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ДРУГИ СПОРТОВЕ В Плевен изграждат първото в страната игрище за боче

PostHeaderIcon В Плевен изграждат първото в страната игрище за боче

Новини - Други спортове
Плевен ще бъде първия град в страната с игрище за боче. Плевенският обществен фонд "Читалища" съвместно с фондация "Работилница за граждански инициативи" - София организират благотворителна кампания за набиране на средства за неговото изграждане. Спортът боче е особено популярен в Плевен, след като тук се организираха Деветите игри за младежи с ментални увреждания. Желанието на неправителствените организации е да пробудят благотворителността на хората към подобни инициативи. Необходимата сума е 22 хиляди лева.

Първото в страната стационарно игрище за боче ще бъде с размери 25 на 5 метра. Върху игрището ще бъде изграден корт с размери 18 на 3.50 метра, пейки за зрители и съдийски места. Изграждането на игрището ще даде възможност за успешното провеждане на националните турнири на Спешъл Олимпикс по боче, на които град Плевен е домакин от 2005 година, както и спортни събития и състезания с деца и младежи от нашия град.

Играта боче е специално създадена за хора с церебрална парализа, но и с други увреждания на двигателната система. Името на този спорт произхожда от латинската дума за шеф (bottia). Бочето е игра, която изисква прецизност и се играе с топка. През 1984 г. става една от постоянните дисциплини в Параолимпийските игри, а до 2008 г. се практикува в над 50 страни в света.

Източник: sever.bg


Добавено в: Сряда, 26 Март 2014 18:26

Четвъртък,
 2 Май 2024 г.


Template created by TechLine.de.