Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ШАХМАТ Плевенски шахматист за трета поредна година печели Купа "Евроинс"

PostHeaderIcon Плевенски шахматист за трета поредна година печели Купа "Евроинс"

Новини - Шахмат
Плевенският шахматист Анатоли Атанасов грабна за трета поредна година Купа "Евроинс". 17-годишният състезател на СКШ "Плевен 21" успя да натрупа най-много точки за генералното класиране във веригата шахматни турнири. Годишният приз му бе връчен на официалното закриване на Третия турнир за 2012 година, който се проведе на 8 и 9-ти декември в клуба на бул. "Скобелев" 20. Анатоли получи купата лично от директора на застрахователно дружество „Евроинс" Емил Трифонов, който вече четири години съдейства финансово за провеждането на надпреварата. Плевенчанинът събра общо 55 точки, като зае съответно първо, второ и пето място на проведените три издания през тази година.

Втори остана носителят на Купа "Евроинс" за 2009 година Мартин Дяков с 50 точки, а на трето място се нареди Дарио Дерешки с 46 точки. Общо 30 участника от Плевен и Велико Търново се включиха във финалния турнир за тази година, разделени в две групи - група "А" за състезатели с българско ЕЛО под 2200, и група "Б" - за начинаещи шахматисти. Кръговете бяха 7, системата Швейцарска, при едночасова контрола за мислене. Според регламента бяха предвидени награди за заелите първите три места и в двете групи, както и за най-добре представилата се жена, състезател до 12 години, дете до 8 години и най-малък участник.

Убедителна победа в "А" турнира с актив от 6 точки постигна 15-годишната плевенчанка Симонета Иванова, състезателка на ШК "Михаил Тал" - Червен бряг. Многократната държавна шампионка за девойки спечели в началото на месеца и втория турнир от националната верига "Млад гросмайстор", провел се в Плевен. След нея са нареди опитният Цако Иванов с 5.5 точки, а за третата награда се пребори Лъчезар Неделушев, натрупал 5 точки. Наградата за най-добре представила се шахматистка получи Доротея Нанчева с 4 точки, а за трети път през годината малката купа до 12 години спечели Давид Цветанов с актив от 3.5 точки.

С грамота беше награден 8-годишният Кристиан Григоров, който със събраните 2.5 точки изпревари своите връстници. В групата на начинаещите в конкуренцията на 12 деца, състезанието спечели второкласникът от НУ "Христо Ботев" Мартин Габърски с 6 спечелени партии. Момчето получи за победата си купа с формата на шахматната фигура офицер, плакет, грамота и правото да се състезава занапред в група "А".

Със същия точков актив, но с по-лоши допълнителни показатели, втори остана Михаил Кирков, а за третата награда се пребори Емил Найденов, спечелил 5 победи. Най-малкият участник в надпреварата беше 6-годишният Иван Червенков, който се нареди на пета позиция с 4 точки и получи грамота.

На закриването на турнира със специален трофей бе награден Давид Цветанов, който бе избран от ръководството на СКШ "Плевен 21" за Шахматист на годината. 12-годишният състезател на плевенския клуб през тази година стана двукратен държавен шампион по класически шах, носител на Национална купа "Полипост", сребърен медалист с националния отбор на Балканиадата в Черна гора, бронзов медалист с отбора на юношите до 16 години на СКШ "Плевен 21", първи на детския турнир "Янтра днес" във Велико Търново, участва на Световното първенство в Словения и спечели 6 турнира от клубната верига "Млади надежди".

Източник: pleven21.com

Добавено в: Понеделник, 10 Декември 2012 12:15

Понеделник,
 22 Юли 2024 г.


Template created by TechLine.de.