Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ШАХМАТ Две първи места за плевенските шахматисти в турнира "Млад гросмайстор"

PostHeaderIcon Две първи места за плевенските шахматисти в турнира "Млад гросмайстор"

Новини - Шахмат
За трети път град Плевен беше домакин на турнир от веригата "Млад гросмайстор", пише pleven21.com. На 16 и 17 февруари хотел "Балкан" прие участниците в четвъртото издание на надпреварата, като общо 49 шахматисти от Плевен, Велико Търново, Враца и Червен бряг си оспорваха първите места. Турнирът се организира и провежда от СКШ "Плевен 21", партньор в проекта "Надеждите на България". До края на месеца ще се проведат надпреварите и в другите градове-партньори Варна, Шумен, Пловдив и Благоевград. След изиграването и на петия турнир ще стане ясно кои са 16-те финалисти от петте града, организатори на веригата. Така общо 80 от участниците в състезанията ще придобият правото да се явят на финален турнир в Трявна, който ще се проведе между 10 и 12 май.

В Трявна ще бъдат допуснати да се включат и шахматисти, които не са успели да спечелят квоти, като условията за тях е да са играли в поне 3 турнира от веригата и да заплатят разходите си по престоя. В старопланинското градче ще се определят най-достойните шахматисти, които ще представят страната ни на традиционния международен фестивал "Надеждите на света", провеждащ се в Грандхотел Варна през юни.

По регламент състезанието в Плевен се проведе в седем кръга в две групи. Първата излъчи победителите до 8 и до 10 години при момичетата и момчетата, а втората - до 12 и до 16 години. При най-малките участници до 8 години отново победител е момиче.Този път най-много точки събра Емилия Петрова, първокласничка от НУ "Христо Ботев" - Плевен. С актив от 4 точки тя изпревари по допълнителни показатели Никола Николов от Велико Търново, който финишира със същия актив. Третата награда взе Преслав Вельов от Червен бряг с 3.5 точки.

При десетгодишните първото място спечели шахматиста от Враца Георги Игнатов с категоричния резултат 6.5 точки от 7 възможни. Талантливото момче завърши наравно само партията си с Михаил Кирков от Плевен, победител в турнира през януари. Плевенският шахматист зае второто място, а трети се нареди неговият съотборник Валентин Митев - първенец от месец декември с 5.5 натрупани точки.

В групата до 12 години пълен триумф постигнаха плевенските момчета, които окупираха първите четири места. Най-добро представяне направи Давид Цветанов от ОУ "Йордан Йовков" с 4 точки, за който това е втора победа във веригата. С 4 точки след него се нареди Владимир Върбанов, също двукратен победител от предишни издания. Никола Николов спечели третата награда с 4 точки, а Стилиян Нановски се нареди четвърти с 3.5 точки.

При 16-годишните отново на върха застана Емил Стефанов от Велико Търново, който е единственият трикратен победител. Държавният шампион до 14 години за 2012 година събра общо 6 точки. Така с три първи и едно второ място амбициозният състезател на ШК Етър (Велико Търнов) си подсигури участие на финала в Трявна и през март може и да не участва в петия турнир. Втора се класира неговата съотборничка Ива Пенчева с 5.5 точки. Третата позиция остана за плевенчанина Дарио Дерешки, натрупал 5 точки.

Класиралите се до 4-то място във всички възрастови групи бяха наградени с шахматни учебници, преведени на български и специално издадени по проекта. Грамоти получиха и всички участници в турнира. Преди последната надпревара на 16 и 17-ти март състезателите на СКШ "Плевен 21" водят в 3 от групите и имат шансове да спечелят 12 от 16-те места, даващи право на участие в Трявна през май.

Добавено в: Сряда, 20 Февруари 2013 23:43

Понеделник,
 22 Юли 2024 г.


Template created by TechLine.de.