Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ШАХМАТ Два бронза за плевенските шахматисти от националния турнир "Надеждите на България"

PostHeaderIcon Два бронза за плевенските шахматисти от националния турнир "Надеждите на България"

Новини - Шахмат
Две бронзови отличия спечелиха плевенските шахматисти от Националния турнир "Надеждите на България", организиран за трета поредна година от ШК "Веселин Топалов 2006" - Варна. В надпреварата се включиха 105 деца в 4 отделни турнира по класически шах в 7 кръга, информират от СКШ "Плевен XXI". На закриването бяха раздадени 4 купи и 4 комплекта медали - по един златен, един сребърен и два бронзови. От есента на 2014 г., във Варна, Шумен, Плевен, Благоевград и Пловдив се играха по 5 ежемесечни турнира и от всеки град първите 4-ма, класирани във възрастови групи до 8, 10, 12 и 16 г., получаваха квота за участие на финала в Трявна. Тазгодишното издание на "Надеждите на България" беше заключителен акорд за тригодишния проект, финансиран от фондация "Америка за България".

В групата до 8 години, Данислав Гърков, първокласник в НУ "Христо Ботев" се класира трети с актив от 5 точки от 7 възможни. Бронзовият медал бе заслужена награда за малкия шахматист, състезател на СКШ "Плевен XXI", който спечели първото място и на петте турнира от веригата "Млад гросмайстор", проведени в Плевен през тази учебна година. Малко не достигна на 6-годишната Нора Рашева да се нареди сред медалистите. Тя приключи надпреварата в тази възрастова група с 4.5 точки и пето място от общо 27 момичета и момчета. С по 4 спечелени точки Самоел Вътков и Валентин Филипов са съответно 10-ти и 13-ти, а Алекс Борисов остана 16-ти с 3.5 точки.

При 10-годишните от плевенчаните най-добре се представи Кристиан Милев, третокласник в НУ "Христо Ботев", който се класира осми с 4.5 точки. Шахматистите от Червен бряг Преслав Велюв и Патрицие Найманова заеха 11-то и 15-то място, съответно с 4 и 3.5 точки. И в тази възрастова група участниците бяха 27. Захари Иванов от СОУ "Иван Вазов" - Плевен се представи най-добре от плевенските шахматисти в групата до 12 години. Той зае 7-то място с 4.5 точки в конкуренцията на 28 момичета и момчета.

При най-големите, до 16 години, Давид Цветанов, ученик в МГ "Гео Милев" - Плевен, успя да се пребори за бронзовия медал. Той финишира с 5 точки. В шестицата се класира и Владимир Върбанов с актив от 4.5 точки. На първенството най-много отличия спечелиха шахматистите от център Пловдив, които вдигнаха 3 от купите.

От 5 до 14 юли 2015 г. в Гранд хотел Варна ще се проведе XII международен турнир "Надеждите на света", в който се очаква да се включат състезатели от Русия, Азербайджан, Украйна, Беларус, Молдова и др. Партиите на първите 10 дъски ще се предават на живо на официалния сайт на турнира www.chessvarna.com. Турнирът е регистриран във ФИДЕ и ще бъде валиден за получаване на национален и международен рейтинг. Организатор е Шахматен клуб "Веселин Топалов 2006", с подкрепата на БФШахмат и Община Варна. Срокът за заявки е 31 май 2015 г.


Добавено в: Неделя, 10 Май 2015 10:09

Вторник,
 23 Април 2024 г.


Template created by TechLine.de.