Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ШАХМАТ 48 малки шахматисти мериха сили в първия турнир от веригата "Млад гросмайстор"

PostHeaderIcon 48 малки шахматисти мериха сили в първия турнир от веригата "Млад гросмайстор"

Новини - Шахмат
Изминалият уикенд Плевен беше домакин на първия турнир от шахматната верига за деца от 8 до 16 години "Млад гросмайстор". Надпреварата се проведе в хотел "Балкан", а нейн организатор беше СКШ "Плевен 21", информира клубния сайт pleven21.com. С провеждането на този турнир в града ни стартират 5 ежемесечни прояви, част от проекта "Надеждите на България", чийто основен изпълнител е Шахматен клуб "Веселин Топалов 2006" от Варна. Финансирането по програмата е предоставено от фондация "Америка за България", като целта е да се популяризира шахматната игра сред децата. В проекта, освен СКШ "Плевен 21", са включени спортните клубове от Пловдив, Благоевград, Шумен и Варна. През следващите 3 години ще се инвестират общо 600 хиляди лева за развитието на този спорт в центрове и близките до тях населени места.

Надпреварата в Плевен събра 48 малки шахматисти от Северна България, от градовете Плевен, Враца, Велико Търново, Оряхово, Червен бряг и Трявна, сред които и петима национали, на които скоро предстои участие на Световно първенство. Зад шахматните дъски седнаха и съвсем малки дебютанти - малчугани на 6-годишна възраст. Домакините от СКШ "Плевен 21" се бяха постарали максимално и организираха чудесен празник за включилите се в турнира.

За всички бяха предвидени грамоти, а победителите в отделните възрастови групи бяха наградени с шахматни книги. Турнирът беше открит от г-н Борис Христов, председател на ШК "Веселин Топалов", който не скри амбициозните си намерения тези инициативи да докажат полезността от изучаването на най-древната игра за подрастващите, а шахматът най-после да бъде включен като свободно избираем предмет в учебната програма на учениците от 1-ви до 4-ти клас в българските училища.

Участниците бяха разделени в два турнира - до 10 и до 16 години, с отделно класиране на 8 и 12-годишните състезатели. След напрегнати и оспорвани партии бяха излъчени първите победители. При най-малките, до 8 години, най-голям успех постигна Ева Русева от домакините СКШ "Плевен 21", натрупвайки 4 точки от 7 изиграни партии. Втората награда взе нейният съотборник Иван Червенков с актив от 3 победи. Трети се класира Трифон Трифонов от ШК "Михаил Тал" - Червен бряг, също с 3 точки.

При десетгодишните водачът в класирането Георги Игнатов от "Враца" загуби партията си на самия финал и така първото място спечели отново състезател от "Плевен 21" Кристиан Григоров с натрупани 6.5 точки. След него се наредиха Захари Иванов от клуба домакин и Георги Игнатов с по 5.5 точки.

При дванадесетгодишните силен турнир направи Владимир Върбанов от "Плевен 21", който постигна реми с победителя при най-големите в партия от последния кръг. Владимир събра 5 точки и изпревари Държавния шампион в тази възрастова група Давид Цветанов от плевенския клуб, който остана втори с 4.5 точки. Техният съотборник Стилиян Нановски се нареди на трета позиция със същия актив.

При най-големите състезатели се стигна до подялба на първото място. С равни точки по 6, на върха застанаха Емил Стефанов от "Етър" - Велико Търново, Държавен шампион до 14 години, и Държавният вицешампион до 16 години Дарио Дерешки от клуба домакин. Допълнителните показатели Медиана бухолц определиха първенството да бъде за гостът от великотърновския клуб. Трета се класира изявената Симонета Иванова, състезателка на "Михаил Тал", с актив от 5 точки.

Наградите връчи г-н Венко Николов, представител на Община Плевен, специалист „Спортни и младежки дейности”, който поздрави състезателите на "Плевен 21", спечелили 8 от общо 16-те раздадени шахматни книги и обяви датите на втория турнир "Млад гросмайстор" в Плевен - 1-ви и 2-ри декември. В края на седмицата стартира веригата и в други два града, партньори по проекта Пловдив и Благоевград.

Добавено в: Понеделник, 22 Октомври 2012 15:27

Петък,
 23 Февруари 2024 г.


Template created by TechLine.de.