Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ШАХМАТ Третият турнир от веригата "Млад гросмайстор" излъчи своите победители

PostHeaderIcon Третият турнир от веригата "Млад гросмайстор" излъчи своите победители

Новини - Шахмат
През изминалия уикенд, 18 и 19 януари, в хотел "Балкан" се проведе третото издание от шахматната верига за ученици "Млад гросмайстор". Проявата е част от националната програма "Надеждите на България", финансирана по проект от фондация "Америка за България", където един от партньорите е СКШ "Плевен 21". В надпреварата се записаха 49 шахматисти от Плевен, Враца и Червен бряг. По регламент младите майстори на черно-белите квадрати се състезаваха във възрастови групи до 8, 10, 12 и 16 години. Точките на всеки състезател от турнира бяха валидни и за генералното класиране, което ще стане ясно след изиграването на петия турнир през месец март. Тогава ще се определят 16 финалисти от региона, които ще продължат да се състезават на национален турнир в Трявна.

Най-многобройна беше групата до 8 години, където имаше и много дебютанти. За първи път на турнир се явиха първокласници от ОУ "Д-р Петър Берон" и от НУ "Отец Паисий", където мс Христинка Илиева обучава децата на шахматната игра. Общо 17 деца от 5 до 8 години се състезаваха в 7 кръга при контрола за мислене 60 минути. Най-добър актив записа Пламен Василев, първокласник от НУ "Отец Паисий", който победи с 6 точки и по-добри допълнителни показатели.

Пламен беше първи и на второто издание на турнира през декември, а в началото на януари стана носител на Национална купа "Ивис" при най-малките момчета на турнир, проведен в София. Второто място извоюва Кристиан Милев със същите натрупани точки, трети се нареди Виктор Тодоров с 5 точки. Четвъртата награда отиде при Иван Червенков, също с 5 победи. Най-малкият шахматист Теодор Кръстев от трета група на ЦДГ "Чучулига" се представи много успешно и с 4 точки зае осмото място.

10 и 12-годишните ученици играха в общ турнир по 6 партии, при същата контрола. Крайното класиране с 5.5 точки оглави 9-годишният Валентин Митев от НУ "Христо Ботев" в конкуренцията на 21 състезатели, 9 от които с шахматен рейтинг. Състезателят на СКШ "Плевен 21" стартира с 5 поредни победи и не изпусна водачеството до края, като в партията си в последния кръг завърши реми срещу Георги Игнатов от Враца, победител при 12-годишните. Непосредствено след Вальо, на втора позиция приключи Михаил Кирков с 4.5 спечелени точки, а трета остана Ева Русева с 4 точки. Четвъртото място бе за Захари Иванов, който финишира с 3.5 пункта.

При 12-годишните най-успешно игра врачанинът Георги Игнатов, който стана първи в тази възрастова група с 4.5 точки. Второто място зае Стилиян Нановски с 4 точки. Трети този път се класира победителят от турнира през декември Владислав Василев от Червен бряг също с 4 точки, а четвърти остана Владимир Върбанов с 3.5 точки.

При най-големите до 16 години победителка е ученичката от Математическа гимназия "Гео Милев" Гергана Димитрова с 5 точки от 6 възможни. Със същия актив втори остана първенецът от турнира през декември Костадин Вачев от Червен бряг. Третата награда спечели Давид Цветанов с 4.5 точки, а четвъртата позиция зае Габриела Илиева с 3.5 точки.

Всички шахматисти получиха сертификат за участието си, а първите четири от всяка възрастова група бяха наградени с последния брой на списанието "Шах в училище". До края на веригата остават още два турнира. Четвъртото издание ще се проведе на 15 и 16 февруари 2014 г., отново в плевенския хотел "Балкан".

Източник: pleven21.com


Добавено в: Вторник, 21 Януари 2014 11:31

Събота,
 4 Май 2024 г.


Template created by TechLine.de.