Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ШАХМАТ Започна новия сезон на шахматната верига "Млад гросмайстор"

PostHeaderIcon Започна новия сезон на шахматната верига "Млад гросмайстор"

Новини - Шахмат
Миналата събота и неделя (2 и 3 ноември) беше даден старта на новия сезон на веригата по шахмат "Млад гросмайстор", пише pleven21.com. Хотел "Балкан" отново беше любезен домакин на първия турнир за новата учебна година от надпреварата. Както и през миналата година, СКШ "Плевен 21" ще организира 5 регионални надпревари за деца до 16 години през месеците ноември, декември, януари, февруари и март. Веригата цели популяризирането на шахматната игра сред учениците и е част от мащабна програма "Надеждите на България". Такива вериги се провеждат паралелно и в още 4 града, партньори в проекта - Пловдив, Благоевград, Шумен и Варна. 48 деца на възраст от 5 до 16 години от Плевен, Враца и Червен бряг се включиха в първото издание на "Млад гросмайстор" за учебната 2013/14 година.

Тази година домакините от СКШ "Плевен 21" разделиха състезателите в три отделни турнира с един и същи регламент - Швейцарска система „Swiss Manager” в 7 кръга с 60-минутна контрола. Заелите първите четири места по възрастови групи - 8, 10, 12 и 16 години, бяха наградени със спортни екипи, а всеки участник си тръгна с грамота и натрупани точки за генералното класиране в края на месец март.

В турнира на най-малките до 8 години се записаха 10 деца, които са посещавали тренировките в лятното шахматно училище на СКШ "Плевен 21". Най-малкият участник бе 6-годишният Кристиян Кирков от Детска градина "Кокиче" - Плевен, който събра 2 точки.
Класирането тук оглавиха трима първокласника с равен брой точки:
1. Кристиан Милев - НУ "Христо Ботев", Плевен - 6 точки
2. Иван Червенков - СОУ "Иван Вазов", Плевен - 6 точки
3. Пламен Василев - НУ "Отец Паисий", Плевен - 6 точки
4. Виктор Тодоров - НУ "Христо Ботев", Плевен - 4 точки

Очакванията на организаторите са през следващите издания да се увеличава броят на участниците най-вече в тази възрастова група. От началото на учебната година треньорката на СКШ "Плевен 21" мс Христинка Илиева започна обучение на 30 нови първокласници в ОУ " Д-р Петър Берон" и НУ "Отец Паисий", които поетапно ще се включат в надпреварите.

Учениците до 10 и до 12 години се състезаваха в общ турнир с две отделни класирания. Тук се записаха общо 27 участника, голяма част от тях вече изявени състезатели, картотекирани в различни клубове. Най-голям точков актив натрупа 9-годишният Валентин Митев, който със спечелените 6 точки се класира първи в целия турнир. През месец юли в курортен комплекс "Св. Константин и Елена", състезателят на СКШ "Плевен 21" спечели първото място и във финалния турнир от състезанията през миналата учебна година - Десетия международен фестивал "Надеждите на света".
Ето наградените състезатели до 10 и до 12 години:
1. Валентин Митев - НУ "Христо Ботев", Плевен - 6 точки
2. Михаил Кирков - ГПЧЕ, Плевен - 5 точки
3. Стивън Василев - НУ "Ив. Младенов", Враца - 5 точки
4. Преслав Вельов - СОУ "Петър Берон", Червен бряг - 4.5 точки

1. Стилиян Нановски - МГ "Гео Милев", Плевен - 5 точки
2. Георги Игнатов - НУ "С. Врачански", Враца - 5 точки
3. Никола Ненков - МГ "Гео Милев", Плевен - 5 точки
4. Владимир Върбанов - МГ "Гео Милев", Плевен - 4.5 точки

В турнира до 16 години се конкурираха общо 11 състезатели , сред които и участници на световни и европейски първенства. Едноличен победител с 6 точки стана 14-годишната Гергана Димитрова, ученичка от плевенската МГ "Гео Милев". Втори се класира Давид Цветанов от ОУ "Йордан Йовков" - Плевен с актив от 5.5 точки. Третото място зае Цветомир Борисов от ГПЧЕ - Плевен с 4.5 точки. Четвъртата награда получи Никол Илиева, ученичка в МГ "Гео Милев" с 4 пункта.

От организаторите напомнят, че след изиграването на петте ежемесечни турнира се излъчват 80 финалиста - по 16 от всеки център, които продължават да се състезават вече на национално ниво. Там пък ще се определят четирите отбора на България за участие в единадесетото издание на международния фестивал "Надеждите на света".

Източник: pleven21.com


Добавено в: Сряда, 06 Ноември 2013 15:21

Събота,
 27 Април 2024 г.


Template created by TechLine.de.