Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало МОТОРНИ СПОРТОВЕ Финалът на Европейския шампионат по супермото - този уикенд на писта "Долна Митрополия"

PostHeaderIcon Финалът на Европейския шампионат по супермото - този уикенд на писта "Долна Митрополия"

Новини - Моторни спортове
В разгара на лятото, този уикенд (26 и 27 юли) в летищен комплекс "Долна Митрополия" край Плевен предстоят изключително важните стартове от Европейския шампионат по СуперМото и Източноевропейския шампионат по мотоциклетизъм на писта за сезон 2014-та, информират от Българската федерация по мотоциклетизъм. Традиционно през юли, състезанието се провежда в памет на г-н Димитър Калчев, дългогодишен председател на Организационния комитет за Grand Prix Bulgaria и един от истинските приятели и поддръжници на мотоциклетния спорт. В неделния ден, от най-добрата писта за СуперМото в света ще си тръгнат двамата нови Европейски шампиони за 2014-та. Единият ще бъде в клас SM 85, а другият в клас SM3. Големият въпрос обаче е кои ще бъдат те?

В клас SM 85, българинът Хакан Халми (КТМ) има реалните шансове да се увенчае с втора поредна европейска титла, но разбира се това няма да му бъде никак лесно. До момента Хакан има шест старта (6 манша/три състезания) от които е натрупал общо 139 точки (3 първи места, 2 втори и 1 трето) и е лидер в класирането. Общо трима са останалите му конкуренти - Дениз и Чан Ончу от Турция и Максимилиан Кофлер от Австрия. Вторият в подреждането - Чан Ончу (КТМ) е на 6 точки от Хакан, така че реално погледнато нашият състезател се нуждае от две стабилни победи в двата старта в неделя за да се окичи със златото за сезон 2014-та.

В клас SM3, турският пилот Асрин Роди Пак (КТМ) има шест спечелени манша от шест възможни и води със сериозен актив от 22 точки (150 спечелени точки) пред втория в класирането - Борислав Стоименов (КТМ) със заработени до момента 128 точки. Третият пилот в класирането е Ивелин Манев (Сузуки), чието участие е под въпрос след като младият пилот в момента се намира в следоперативен и възстановителен период.

За Източноевропейския шампионат в клас SM OPEN (450сс) Ангел Караньотов (ТМ) ще пропусне състезанието в Плевен, с цел да запази сили и материално техническа част за следващия кръг на Световния шампионат, от чийто последен кръг до момента той се прибра в България тази седмица с отличното 6-то място (случайно или не, 5 различни Световни шампиона се наредиха пред него, а двама Европейски след него). Така че в Плевен тази седмица, отново Александър Георгиев, Янко Ташев, Антонио Тодоров и техните колеги от клас SM OPEN ще доставят сериозно СуперМото удоволствие на публиката в битката за победата.

Както винаги в Плевен, освен СуперМото почитателите на мотоциклетния спорт ще се насладят и на най-бързите пилоти на две колела в дисциплината писта. В клас SP Junior, Милен Георгиев (Априля) и Таня Иванова (Априля) ще се борят с неизвестни (засега) конкуренти от Сърбия, Македония и Турция, и въпреки че максималната скорост при тях е по-ниска, емоцията също е на ниво. Интересна ще бъде битката в клас Supersport 600cc, където българският ас Бойко Божинов (Ямаха) е контузен и ще излезе, евентуално, не на очакваното ниво. За сметка на това обаче, Ненад Стоянович (Сърбия, Ямаха) и Йонел Паскота (Румъния, Ямаха) имат както обикновено много голямо поле за себедоказване, особено сърбинът, който се е прицелил в трета поредна титла през сезон 2014.

В клас Superstock 1000cc, този път победителят от средата на юни - Красен Кънчев (БМВ), ще се изправи в конкуренцията на Мартин Чой (БМВ), който се завърна от поредния кръг на Алпе Адрия пистовия шампионат, в Мост, Чехия. Както обикновено Мартин е перла в короната на този клас, но след и около него кубатурата 1000сс ври и кипи. Красен ще търси победа или поне подиумно класиране в Плевен, за да защити победата си от 15 юни, Димитър Митов (Сузуки), както винаги е мотивиран на 14 999 оборота, Александър Ленев (Хонда) ще търси призово класиране след пропуска си миналият месец, но Велислав Марков (Кавазаки) ще има тежката дума във формирането на челната тройка тази седмица.

Прогнозата за времето към момента обещава горещ, плевенски уикенд (такъв какъвто може да бъде само в летищен комплекс "Долна Митрополия") като официалните тренировки са в събота, а в неделя стартовете във всички класове, които започват в 10.30 часа.


Добавено в: Четвъртък, 24 Юли 2014 17:14

Петък,
 26 Април 2024 г.


Template created by TechLine.de.