Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало БОЙНИ СПОРТОВЕ Плевенчанка стана световна шампионка по муай тай

PostHeaderIcon Плевенчанка стана световна шампионка по муай тай

Новини - Бойни спортове
Родената в Плевен Цветомира Пандова стана световна шампионка по муай тай за жени на провелото се в Банкок, Тайланд от 12 до 28 март световно първенство. В момента плевенчанката е състезателка на великотърновския клуб „ЧаНа“ (в превод от тайландски означава победа). В родината на това бойно изкуство деветте български национали извоюваха 4 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала, а в отборното класиране България е на трето място при участието на спортисти от 59 държави.
Цветомира Пандова тренира муай тай при великотърновския треньор Досьо Досев. В момента Цветомира учи “Право” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.
Новата шампионка на планетата започва да се занимава с таекуондо още на седем години в родния си град Плевен, след това тренира известно време джит кондо. 16-годишна се ориентира към кик бокса и започва да печели републикански титли. След като я приемат във ВТУ Цветомира Пандова открива залата на "ЧаНа" и постепенно се концентрира върху муай тай. Преди титлата в Банкок е била втора и трета в света, както и вицеевропейска шампионка.
В Банкок Цветомира записа четири победи по пътя към титлата в категория до 51 килограма. В първия двубой Пандова нокаутира във втория рунд състезателка от Япония. След това побеждава убедително представителка на Гърция и отива на финала срещу португалката Мелиса Мендес. Този мач е и най-тежкият за бъдещата световна шампионка. Първият рунд е за съперничката й, вторият е равен, а в третия вече превъзходството на нашата националка е пълно и печели титлата. "Упоритостта, дисциплината и постоянството в тренировките направиха Цветомира световна шампионка", коментира личният и наставник в "ЧаНа" Досьо Досев. Самият той е шампион на България по муай тай за 2007 г.
В началото на седмицата министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков връчи почетни плакети на 9-те български национали по муай тай, извоювали 4 титли, 3 сребърни и 2 бронзови медала. На официална церемония в министерството бяха отличени световните шампиони Йордан Янков, Костадин Костов, Милен Маринов и Цветомира Пандова, сребърните медалисти Пламена Цигуларова, Асен Асенов и Николай Атанасов, носителите на бронзови медали братята Павел Филимонов и Емил Филимонов.
Муай тай е бойно изкуство с пълен контакт, произлизащо от Тайланд. Наподобява други индокитайски стилове кикбокс като прадал серей (Камбоджа), томой (Малайзия), летуей (Мианмар) и муай лао (Лаос). Бойното изкуство има дълга история в Тайланд и е национален спорт на страната. Днешната форма на муай тай значително се различава от предшественика си муай боран, например в употребата на боксови ръкавици.
Думата „муай“ произхожда от санскритската дума „мавя“. Муай тай е наричан „изкуството на осемте крайника“, тъй като при него се използват удари с юмрук, крак, лакът и коляно, или общо осем контактни точки. В западния бокс се използват само две (юмруци) или четири точки (юмруци и крака).

Добавено в: Петък, 06 Април 2012 21:25

Петък,
 14 Май 2021 г.


Template created by TechLine.de.