Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало БОЙНИ СПОРТОВЕ Плевенско момиче със световна титла по муай тай

PostHeaderIcon Плевенско момиче със световна титла по муай тай

Новини - Бойни спортове
Плевен отново има световен шампион по муай тай. Златното отличие в този екзотичен боен спорт спечели младата плевенчанка Цветомира Пандова, която грабна титлата на Световното първенство, което се състоя в тайландския град Патая между 12 и 24 март. В родината на това бойно изкуство българските национали извоюваха 6 титли, 2 сребърни и 3 бронзови медала. В отборното класиране България за първи път в историята на световни първенства по муай тай е на първо място в конкуренцията на спортисти от 51 държави. Родената в Плевен Цветомира Пандова за втори път в кариерата си става световна шампионка. На финала при жените в категория до 54 кг тя побеждава по убедителен начин представителка на Франция с 5:0 съдийски гласа и завоюва златния медал, съобщи личният й наставник в търновския клуб "ЧаНа" Досьо Досев.

Любопитно е, че първата си световна титла Цветомира печели отново в Тайланд, в Банкок, през 2012 г. Тогава тя участва в по-лека категория до 51 кг. В своята колекция Пандова има 10 златни медала от национални първенства, две вицешампионски титли от европейски първенства и множество отличия от състезания по кикбокс. Шампионката на планетата започва да се занимава с таекуон-до още на седем години, когато е ученичка в СОУ "Иван Вазов" в Плевен, след това тренира известно време джит кондо. Започва с кикбокс, като първият й треньор в този спорт е Камен Пенчев.

След като я приемат във Великотърновския университет, Цветомира Пандова открива залата на “ЧаНа” и постепенно се концентрира върху муай тай. “Упоритостта, дисциплината и постоянството в тренировките направиха Цветомира световна шампионка”, коментира Досьо Досев. Самият той е шампион на България по муай тай за 2007 г. Два пъти е представял страната ни на световни първенства в Тайланд. Там е изкарал и треньорски курсове. Според Досев най-важното за успех в муай тай е психиката, пред физическата подготовка и техниката.

Тренировките си в старата ни столица шампионката съчетава с обучение в юридическия факултет на ВТУ. Днес Цветомира Пандова ще се дипломира, като мечтае да започне работа в прокуратурата.


Добавено в: Петък, 04 Април 2014 10:06

Петък,
 26 Април 2024 г.


Template created by TechLine.de.