Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало АТЛЕТИКА Десетки ученици се включиха в лекоатлетическата щафета посветена на 3 март

PostHeaderIcon Десетки ученици се включиха в лекоатлетическата щафета посветена на 3 март

Новини - Атлетика
210 момичета и момчета от училищата в Община Плевен се включиха в лекоатлетическата щафета "Обиколка на Военноисторическите музеи", посветена на Националния празник 3 март, пише Инфо Плевен. Студеното време не попречи на учениците да демонстрират спортната си подготовка, като някои от тях дори бяха облечени само по тениски. Щафетата, в която участваха 35 отбора, стартира пред параклиса-мавзолей "Св. Георги Победоносец" в 11 часа, като в нея се състезаваха ученици в три възрастови групи - момичета и момчета от 5-6 клас, 7-8 клас и 9-12 клас. Постовете на щафетата бяха разположени на няколко места по трасето по алеите на Градската градина, а финалът й беше пред читалище "Съгласие".

Състезанието тази година е възобновено след дългогодишно прекъсване, като първата лекоатлетическа щафета се е състояла в далечната 1940 година, когато участниците се състезават за купата на Негово величество цар Борис III, информира Таня Митранова, специалист “Спорт и младежки дейности” в местната общинска администрация. След това традицията е прекъсната. От 1944 до 1957 година щафетната обиколка отново е възобновена. На 3 март 1958 година Градският съвет на Българския съюз за физическа култура и спорт организира състезанието, в което участват 30 отбора с 341 състезатели.

През следващите години щафетата се разраства. Заедно с нея от 1963 година се организира и Крос на свободата със старт пред Музея в село Гривица и финал в центъра на Плевен, която става и масова републиканска проява. От 1968 г. проявата се превръща в международна, в която участват спортисти от Румъния, Русия и Полша.

Така се стига до рекордните 135 отбора с над 1 100 участника през 1976 година. Наградният фонд е от купи, медали и флагчета за призовите тройки отбори, които се връчват от директора на Военноисторическите музеи в Плевен, заедно с Българската федерация по лека атлетика в 10 категории. На 1 март 1987 г. се провеждат два юбилея - 35-тата лекоатлетическа щафета обиколка на Военноисторическите музеи и 25-ти лекоатлетически Крос на свободата. Тогава започва отлив и намаляване броя на участниците до 2001 г., след което следва ново прекъсване на състезанието.

В момента по инициатива на Община Плевен, Спортен клуб по лека атлетика "Спартак" със съдействието на кабелна телевизия "Спринт" и Спортното училище "Георги Бенковски" лекоатлетическата щафета се възобновява за 45-ти път по повод Националния празник 3 март и 136 години от Освобождението на България. Целта е уважение към историята и възпитание на младите в екипен дух и честна игра. Наградният фонд е осигурен от организаторите на състезанието и включва купи, знаменца, ранички и други предметни награди.

Ето и класирането в отделните възрастови групи:
5-6 клас
Момичета

  1. Прогимназия „Цветан Спасов”
  2. СОУ „Иван Вазов”
  3. ОУ „Лазар Станев”
Момчета
  1. Прогимназия „Цветан Спасов”
  2. СОУ „Иван Вазов”
  3. ГПЧЕ

7-8 клас
Девойки

  1. СОУ „Пейо Яворов”
  2. Прогимназия „Цветан Спасов”
  3. ГПЧЕ
Юноши
  1. СОУ „Иван Вазов”
  2. СОУ „Пейо Яворов”
  3. ГПЧЕ

9-12 клас
Девойки

  1. СОУ „Иван Вазов”
  2. ПГ по облекло и текстил
  3. ГПЧЕ
Юноши
  1. СОУ „Иван Вазов”
  2. МГ „Гео Милев”
  3. ГПЧЕ

Източник: infopleven.com


Добавено в: Събота, 01 Март 2014 15:06

Събота,
 27 Април 2024 г.


Template created by TechLine.de.