Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ХАНДБАЛ Елизабет Оморегие: Майка ми не пропуска нито един мой мач

PostHeaderIcon Елизабет Оморегие: Майка ми не пропуска нито един мой мач

Новини - Хандбал

Плевенчанката с нигерийски корени Елизабет Оморегие, която преди няколко месеца напусна родния град и сключи договор с хандбалния тим Крим Меркатор от Словения, даде кратко интервю за плевенския всекидневник "Посредник". Талантливата хандбалистка разказва за това как е започнала да се занимава с този спорт, кои са били първите й треньори, както и как е забелязана от наставниците на сегашния й словенски клуб и какви са целите пред новия й отбор в Шампионската лига. Припомняме, че през този сезон Крим участва в груповата фаза на най-силния турнир при жените, като в своята група завърши на трето място и се класира за следващия етап в надпреварата.

Лиза Оморегие беше една от основните състезателки на Крим в турнира, като в изиграните до момента шест срещи отбеляза 18 точни попадения. Ето какво сподели за "Посредник" тъмнокожата плевенска перла. "Започнах да се занимавам с хандбал от втори клас. Първоначално тренирах лека атлетика в Ловеч и на едно състезание ме забелязаха треньорите Габриела Петрова и Наско Табаков. Те ме поканиха да присъствам на тяхна тренировка по хандбал, но тогава въобще не знаех какво представлява този спорт. Отидох на няколко тренировки, хареса ми и оттам започнах сериозно да се занимавам с хандбал и да се развивам”, разказва Елизабет.

Първоначално тя играе за тима от Ловеч, после се премества за година във Варна, а след това - в плевенския Шугар. Първите й треньори са Габриела Петрова и Наско Табаков, във Варна - Йордан Джипо, в Плевен - Силвия Марковска, а в националния отбор - Христо Коев. Сега неин наставник в Словения е Марта Бонев.

Първоначално плевенчанката е била препоръчана от Росица Бакърджиева на треньорката на Крим Меркатор, която търсела нови попълнения. По време на турнир в Гърция, който се провежда през месец март миналата година, Бонев забелязала Елизабет. Тогава плевенчанката е била обявена за най-перспективен играч. "Росица Бакърджиева и Симеон Съев видяха, че има потенциал в мен и ако искам да се занимавам и занапред с този спорт трябва да отида в по-добър отбор. Явно са разбрали, че съм сериозно момиче и трябва да се развия."

"Първоначално не исках да остана в Словения, защото съм в 12 клас и ми е малко по-трудно в училище. Но ето, сега играя за силен европейски отбор и същевременно се справям с изпитите. Учителите ме разбират и много се гордеят с мен. Благодаря за разбирането и подкрепата от страна на Емил Райков, директор на ДФСГ "Интелект', в която уча, както и на класната ми Ани Андреева", споделя Лиза.

Младата хандбалистка разказва, че семейството й много я подкрепя и най-вече майка й, която също се е занимавала с хандбал. "Тя не пропуска нито един мой мач, а двете ми сестри и брат ми всеки път ги следят в интернет". Според нея, в България има много талантливи състезателки, с които е играла, но липсват средства за лагери, не се провеждат международни срещи и финансово не е подпомогнат този спорт.

Елизабет споделя, че професионалният й договор със словенския тим изтича на 30 май тази година, като има намерение да го поднови. Не е мислила още къде ще продължи образованието си - в България или в чужбина, но е сигурна, че и занапред ще се занимава с хандбал. "От 31 януари започват мачовете ни. Първата среща от втория етап на Шампионската лига, на която сме домакини, е с германския отбор Тюрингер и се надявам да спечелим. Целта е да влезем в топ 8", казва за финал Елизабет Оморегие.


Добавено в: Четвъртък, 15 Януари 2015 16:05

Събота,
 27 Април 2024 г.


Template created by TechLine.de.