Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ШАХМАТ Най-малката "Търновска царица" се казва Ева Русева от Плевен

PostHeaderIcon Най-малката "Търновска царица" се казва Ева Русева от Плевен

Новини - Шахмат
Осемгодишната плевенска шахматистка Ева Русева се класира първа при момичетата до 8 години на провелата се в град Велико Търново на 30 април и 1 май Национална купа "Търновската царица". Състезателката на СКШ "Плевен 21" изпревари носителката на друга Национална купа, проведена през януари в София - Купа "Полипост" Ичен Ма от ШК "Шах 21". Малките шахматистки завършиха с равен брой точки - 5 от 7 възможни, но по-добрите допълнителни показатели отредиха купата, златния медал и паричната награда от 100 лева да получи плевенското момиче. Ичен Ма бе една от основните фаворитки за титлата, но другата състезателка на плевенския клуб Кристина Апулчева победи именитата им съперничка още в първия кръг.

Ева е първокласничка в НУ "Христо Ботев", а това е нейно поредно отлично постижение след сребърните медали от веригата "Млад гросмайстор", проведена в Плевен и от Държавното първенство по ускорен шах в Пловдив. От 17 до 19 май в град Трявна на малката шахматистка предстои участие във финалния турнир "Надеждите на България". При успешно представяне Ева ще получи правото да играе на Международния фестивал за деца "Надеждите на света", който се организира от ШК "Веселин Топалов" - Варна.

Надпреварата във Велико Търново събра рекорден брой участници - 221 от всички водещи клубове, развиващи детски шахмат в страната. Сред тях бе и унгарката Аннамария Мариянович, която записа 100% резултат в турнира до 12 години - 7 точки от 7 възможни. СКШ "Плевен 21" се представи с 10 свои състезатели. Много силно бе участието и на момчетата до 10 години. Михаил Кирков до последния кръг бе в челната тройка, но записа неприятна загуба и се нареди шести. С равни точки с медалистите до 10 години финишира и Валентин Митев, но късметът при допълнителните показатели не беше на негова страна и момчето остана четвърто с резултат 5.5 т.

Проявата премина под патронажа на кмета на Велико Търново Даниел Панов и е под знака на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г. Шахматните празници продължават с Първия открит международен турнир по класически шах "Стара столица". В него сред стоте участника са и юношите на СКШ "Плевен 21" Дарио Дерешки, Анатоли Атанасов и Никол Илиева, и 8-годишният Захари Иванов.

Източник: pleven21.com

Добавено в: Петък, 03 Май 2013 14:19

Понеделник,
 22 Юли 2024 г.


Template created by TechLine.de.