Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ШАХМАТ Плевен XXI с два бронзови медала от Държавното отборно първенство

PostHeaderIcon Плевен XXI с два бронзови медала от Държавното отборно първенство

Новини - Шахмат
Шахматистите на СКШ Плевен XXI се представиха повече от успешно на провелото се между 1 и 5 август в град Велико Търново Държавно първенство за деца и юноши. От трите отбора с които клуба участва на този шампионат, два спечелиха бронзови медали - момчетата до 12 години и юношите до 16 години, информира клубният сайт. Момичетата до 12 години завършиха четвърти, което също е добро постижение. Треньорката на трите тима, които Плевен XXI изпрати в старопрестолния град да се борят за отличията, мс Христинка Илиева освен на елитните си състезатели гласува доверие и на трима дебютанти на състезание от такъв ранг. Най-големи шансове за държавната титла имаха юношите до 16 години, които пет поредни години са непобедими.

Отборът игра без своя лидер Анатоли Атанасов, който премина в по-горна възрастова група. 12-годишният Давид Цветанов не успя да поеме отговорността, която му бе възложена и на четвърта дъска постигна само две точки от пет възможни. Почти максимален резултат направи Кристиян Янков на трета, завършвайки с 5.5 точки от 6 изиграни партии. Не вървеше играта на Михаил Николов, който спечели 3 точки за отбора. На първа дъска Дарио Дерешки не успя да натрупа повече от 4.5 точки.

Така с 3 отборни победи срещу ШК Михаил Тал (Червен бряг), ШК Локомотив (София) и ШК Гебедже (Белослав), две равни срещи с ШК Етър (Велико Търново) и ШК Ивис плюс (София) и един загубен мач от ШК Виктори (Благоевград) юношеският отбор загуби титлата и се задоволи с третото място. Заслужено шампиони станаха домакините от Етър с 9 точки, а сребърните медали спечелиха Виктори със същия актив, но с по-малко натрупани индивидуални точки.

В последния кръг се оказа, че дори минимална победа на плевенския тим срещу Ивис плюс би била достатъчна за първото място, но плевенските момчетата не успяха да постигнат повече от равен мач и с 8 точки останаха трети.

Много радост донесоха на своята треньорка и на нашия град малките момчета на клуба. В конкуренцията на 12 отбора, Стилиян Нановски, Владимир Върбанов, Момчил Николов, Цветомир Борисов и Валентин Митев спечелиха бронзови медали и дадоха сериозна заявка за атакуване на държавната титла в тази възрастова група през следващата година. Малките шахматисти загубиха само един мач срещу ШК Шах 21 (София) и завършиха равен с ШК Локомотив (София). С натрупаните 9 точки от 12 възможни те се наредиха трети след Шах 21 и Локомотив.

Най-малкият състезател в отбора, 8-годишният Валентин Митев оправда гласуваното му доверие и помогна на своя отбор с 3 спечелени партии от 4 изиграни. Много добре се справи с поставената задача и Цветомир Борисов, който постигна резултат 4 от 5 възможни точки. Трудно беше на Стилиян Нановски на първа дъска срещу именити съперници. Владимир Върбанов, както винаги сериозно и отговорно се отнесе към турнира, и спечели едни от най-важните 3.5 точки за отбора на втора дъска. На трета дъска Момчил Банев подкрепи отбора само с 2 точки от 4 изиграни срещи.

При момичетата до 12 години, клубния тим бе в състав Габриела Илиева, Цветелина Некова и Кристина Апулчева. С два спечелени мача и три загубени от медалистките, тимът се нареди четвърти. Момичетата на ШК Локомотив (София) начело с европейската шампионка Нургюл Салимова грабнаха купата. Втори останаха момичетата на Асеновец 2006, а бронз заслужиха шахматистките на Шах 21, начело с друга европейска шампионка Габриела Антова.

Участието на трите отбора на СКШ Плевен XXI стана възможно с финансовата подкрепа на Община Плевен и на родителите на децата, на които ръководството на клуба сърдечно благодари.

Добавено в: Събота, 11 Август 2012 23:06

Петък,
 23 Февруари 2024 г.


Template created by TechLine.de.