Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ШАХМАТ Сребро и две пети места за ШК "Плевен XXI" от турнира "Надеждите на света"

PostHeaderIcon Сребро и две пети места за ШК "Плевен XXI" от турнира "Надеждите на света"

Новини - Шахмат
Състезателите от шахматен клуб "Плевен XXI" спечелиха един сребърен медал от завършилия в сряда Европейски открит фестивал на училищните шампиони "Надеждите на света" в Гранд хотел Варна. Големият успех не само за клуба, но и за България донесе Дарио Дерешки, който завърши втори в турнира на 16-годишните с резултат от 6.5 точки. Плевенчанинът изостана от първенеца в тази възрастова група Михаил Соботски от Русия с 1.5 т. Руснакът спечели тук с 8.5 т., а трети остана Радостин Рафаилов от Шумен, който постигна 6 т. Освен престижното трето място плевенските шахматисти спечелиха още и две пети места на Владимир Върбанов при 10-годишните и на Валентин Митев при 8-годишните.

Върбанов се представяше много добре до 6-ия кръг, когато имаше 4.5 точки, но в последните три кръга спечели само 1.5 т. и така със спечелените 6 т. завърши пети. Тук победител стана Зизюлкин от Беларус със 7.5 т. Другия представител на ШК "Плевен XXI" при 10-годишните шахматисти Стилиян Нановски приключи на 8-мо място с 5.5 точки.

8-годишния Валентин Митев стана 5-ти с 5 точки, като тук първенец е Ян Юсеф от Украйна с 8.5 т. Другият плевенски шахматист в тази възрастова група Захари Иванов остана шести също с 5 точки, но по-лоши турнирни показатели.

"Плевен XXI" имаше състезатели и при 12-годишните шахматисти, като Цветомир Борисов стана 7-ми с 5.5 точки, а Момчил Банев - 8-ми с 5 т. Шампион тук стана руснака Федор Поляков със 7 точки.

Иначе 93-ма млади шахматисти стартираха в Деветия открит европейски фестивал „Надеждите на света”- за училищни шампиони до 8, 10 ,12, 14 и 16 години. Сред тях бяха състезатели от България, Русия, Франция, Холандия, Украйна и Беларус. За първи път тази година в Деветия открит европейски фестивал „Надеждите на света” се включиха и рекорден брой български състезатели. Участието на отборите от Варна, Пловдив, Благоевград, Шумен и Плевен стана възможно с помощта на Фондация „Америка за България“. Общо 600 000 лева ще вложи Фондацията в развитието на детския шах в България чрез тригодишен проект, който ще бъде координиран от варненския клуб „Веселин Топалов'2006".

Проектът предвижда, разработената от варненския клуб система от ежемесечни градски турнири „Млад гросмайстор“ да бъде приложена в още 5 града в България. За целта треньори, финансирани от проекта, ще започнат през есента занимания в малки селища и крайни квартали на големите градове, за да могат все повече деца да се докоснат до мъдрата игра. „Целта на фондация „Америка за България“ е да приложи и тук опита на американската и английската образователни системи, които използват заниманията с шах, за да възпитат ценни качества у децата, да ги научат да побеждават, но и да приемат загубите, да бъдат по-концентрирани, да да развият у тях аналитично мислене и воля за победа“, каза изпълнителният директор на фондация „Америка за България” г-жа Десислава Тальокова.

Добавено в: Сряда, 18 Юли 2012 21:50

Петък,
 23 Февруари 2024 г.


Template created by TechLine.de.