Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ШАХМАТ Отборът на "Спартак Плевен XXI" влезе в шахматната "А" група за жени

PostHeaderIcon Отборът на "Спартак Плевен XXI" влезе в шахматната "А" група за жени

Новини - Шахмат
Женският отбор по шахмат на "Спартак Плевен XXI" в състав Фиде майстор Пламена Андреева, мс Славея Щерева, мс Милена Стефанова, Вероника Андреева и Гергана Димитрова спечели еднолично първото място в "Б" група, даващо промоция за участие в "А" група през 2016 година на Държавното отборно първенство за жени, което се проведе в хотел "Гларус" в курортен комплекс "Слънчев бряг". При това го стори убедително, със 100 процентов резултат, 6 точки от 6 възможни! Още преди последния кръг на първенството стана ясно, че плевенските шахматистки са новият член на елитната ни група, след победи над преките си конкуренти от "Виктори" - Благоевград и "Дебют" - Оряхово. На второ място се класира отборът на "Дебют" (предвождан от съпругата на гм Кирил Георгиев - Емилия Димитрова) с 3 точки, който също ще играе в "А" група през следващия сезон.

Победител на първа дъска, със 100% резултат е фиде майстор Пламена Андреева от "Спартак Плевен XXI". Резултатът е напълно очакван. Плевенският клуб от дълги години е от редовните членове на "А" група, а в редките случаи когато е изпадал, е влизал отново на следващата година. Така, след като и другият плевенски клуб "Плевен XXI", при своя дебют успя да остане в "А" група, то през 2016 година в нея ще има два плевенски отбора, което се случва за пръв път в историята на шахмата и е било по силите само на градовете София и Пловдив.

При липсата на куп титуляри, мъжкият отбор на "Спартак Плевен XXI" в състав Стeлиян Георгиев, Михаил Гигов, Радослав Атанасов, Петьо Маринов и Николай Йорданов, раздели 11-12-то място в крайното класиране. Липсата на достатъчен игрови опит, попречи на плевенските шахматисти да реализират цял куп спечелени позиции.

Силно плевенско присъствие имаше в отборите станали шампиони. Особено това се отнася за шампиона при мъжете "Абритус" - Разград. На първите му три дъски играха гросмайсторите Момчил Николов, който доскоро игра в "Спартак Плевен XXI", където стана гросмайстор, Красимир Русев, който е състезател на "Спартак Плевен XXI", но плевенският клуб, тъй като игра в "Б" група реши да го преотстъпи за първенството на отбора от Разград, и Борис Чаталбашев, който няколко години е председател на "Плевен XXI".

При жените шампион стана "Локомотив" (Пловдив), в който игра Ружка Генова, която е израснала в Плевен, но от години живее в Пловдив.


Добавено в: Понеделник, 08 Юни 2015 10:15

Понеделник,
 22 Юли 2024 г.


Template created by TechLine.de.