Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ШАХМАТ Шахматистите на МГ "Гео Милев" станаха национални вицешампиони

PostHeaderIcon Шахматистите на МГ "Гео Милев" станаха национални вицешампиони

Новини - Шахмат
Отборът по шахмат на МГ "Гео Милев" - Плевен стана вицешампион на България, след като завърши на второ място във финалите на Ученическите игри за 8-10 клас, които се проведоха на 16 и 17 май в Благоевград. В турнира взеха участие 10 отбора - победителите от 9-те зони на България, както и представител на града домакин. Те играха по системата "всеки срещу всеки". Отборите бяха съставени от по четирима състезатели и една резерва, като на четвърта дъска задължително играеше момиче. Тимът на МГ "Гео Милев" е тотален хегемон в шахмата, след като в последните 5 години е неизменен шампион на България. Поколението, което спечели тези титли обаче вече порасна и отстъпи място на по-млади състезатели, което даде повод на останалите отбори да "помечтаят", че "плевенската хегемония" е вече история. Това естествено не се получи и плевенският отбор бе сред основните претенденти за титлата.

На първа дъска игра Давид Цветанов, на втора и трета се редуваха Момчил Банев, Габриела Илиева и Никол Илиева, а на женската дъска бе Гергана Димитрова. Треньор бе Всеволод Капустянов. Като най-сериозен конкурент на нашите бе отборът на Частна професионална гимназия "Дружба" (София), в който играеха двамата братя Петрови, които са многократни шампиони на България. Жребият определи двата отбора да се срещнат в последният кръг.

За съжаление до него плевенчани направиха 7 победи и допуснаха едно равенство срещу по-слаб противник, а техните противници постигнаха само победи. Така в последния мач на отбора на МГ "Гео Милев" му бе нужна победа при относително равностойни състави. За това отборът игра на "ръба на риска" и за съжаление загуби като остана втори. Това разбира се е успех за плевенчани. На практика в партиите те спечелиха повече точки (27.5 срещу 26.5 от 36 възможни) за софиянци, но от няколко години класирането в отборните състезания се възприе да се извършва по мач-точки, по който нашите състезатели са втори.

По дъски плевенските състезатели постигнаха следните резултати: Давид Цветанов - 6.5 от 9, Момчил Банев - 4 от 6, Габриела Илиева - 4 от 5, Никол Илиева - 6 от 7 и на женската дъска Гергана Димитрова - 7 от 9. Всичките са активни състезатели в своите клубове. Момчил Банев и Гергана Димитрова играят в "Спартак Плевен ХХI", Никол Илиева и Габриела Илиева играят за ШК "Михаил Тал" - Червен бряг, а Давид Цветанов - за "Асеновец" - Асеновград.

Отборът запазва състава си и догодина, а успехът му показва, че тимът на МГ "Гео Милев" ще продължава да бъде хегемон в ученическия шахмат.


Добавено в: Понеделник, 18 Май 2015 19:13

Събота,
 20 Април 2024 г.


Template created by TechLine.de.