Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ШАХМАТ Мис Плевен 2015 и актьорът Веселин Плачков изиграха първите ходове на Държавното първенство по шахмат в Плевен

PostHeaderIcon Мис Плевен 2015 и актьорът Веселин Плачков изиграха първите ходове на Държавното първенство по шахмат в Плевен

Новини - Шахмат
Носителката на титлата "Мис Плевен 2015" Ванеса Георгиева и плевенският актьор Веселин Плачков, който се превъплати в ролята на Васил Левски във филма "Дякон Левски", изиграха първите ходове на откритото днес в Плевен Държавно индивидуално първенство по шахмат за мъже и жени. Организатори на финалния турнир от националния шампионат са Българската федерация по шахмат, ШК "Спартак Плевен XXI" и хотел "Ростов". Турнирите ще продължат до 26 април, като главни съдии на първенствата са международните рефери Николай Йорданов и Здравко Недев, с помощници Петьо Маринов и Пламен Стефанов. Първенството при мъжете се провежда за 79-и път, а при дамите за 64-и.

Очаква се това да бъде най-силното първенство при мъжете в историята на българския шахмат. То е със среден рейтинг 2 478. Играят 6 гросмайстори, двама международни майстори, двама дебютанти. При мъжете най-опитен състезател е Кирил Георгиев. С най-висок рейгинг - 2 680, е Иван Чепаринов - два пъти е бил сред първите 40 в света, втори по сила български шахматист след Веселин Топалов.

При жените играе абсолютната легенда в българския шахмат - Маргарита Войска - 11-кратна шампионка на страната. Женският финал е с подмладени състезателки - 6 от 10-те са в девическа възраст. Най-малка е 13-годишната Габриела Антова - четири пъти европейска шампионка в своята категория.

Плевенският клуб "Спартак Плевен XXI" ще бъде представен от гросмайстор Красимир Русев и фидемайстор Пламена Андреева, като освен тях на шахматните финали ще има още четирима плевенчани - Борис Чаталбашев, Иван Чепаринов, Светла Йорданова и Симонета Иванова. Общият награден фонд на турнира е около 20 000 лева.

Партиите от шампионата могат да бъдат наблюдавани пряко ТУК>>>



Добавено в: Събота, 18 Април 2015 17:27

Събота,
 20 Април 2024 г.


Template created by TechLine.de.