Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ШАХМАТ Шахматистките на "Спартак Плевен XXI" отпаднаха от елитната група на Държавното отборно първенство

PostHeaderIcon Шахматистките на "Спартак Плевен XXI" отпаднаха от елитната група на Държавното отборно първенство

Новини - Шахмат
Женският тим на "Спартак Плевен XXI" изпадна от елитната "А" група на Държавното отборно първенство по шахмат. Това стана факт, след като плевенските шахматистки завършиха на предпоследното седмо място на провелия се от 19 до 25 септември в курорта "Слънчев бряг" 47-ми шампионат на първата българска дивизия. Плевенчанки, които бяха в състав Пламена Андреева, Славея Щерева и Доротея Нанчева бяха много близо до оставане в елита и през следващата година, тъй като финишираха с равен брой мач-точки с ШК "Етър", по четири, но общият брой събрани точки от отделните партии на търновки бяха девет, а на нашите - пет. В седемте кръга шахматистките на "Спартак Плевен XXI" постигнаха 1 победа, 2 равенства и 4 загуби и успяха на изпреварят само отбора на "Марек-Юнион Ивкони" (Дупница), които останаха последни с 2 мач-точки и също напускат групата.

Държавни шампионки станаха състезателките на СКШ "Локомотив" (Пловдив), които бяха в състав Маргарита Войска, Емилия Джингарова, Ружка Генова и Соня Пионова. Те заслужиха златото, след като събраха 11 мач-точки от 5 победи, 1 равенство и 1 загуба. Среброто стана притежание на шахматистките от "Шах ХХI" (София), които приключиха също с 11 мач-точки, но с по-лош коефициент от четвъртия допълнителен показател в тайбрека на ФИДЕ "Зоненборн-Бергер". На трета позиция се класира ЦСКА с 10 мач-точки.

Отборът на "Спартак Плевен XXI" успя да спечели само срещата си с тима на "Локомотив 2000" (Пловдив) с 2:1, приключи наравно 1,5:1,5 със съставите на "Кракра-Пернишки 2009" (Перник) и "Етър", а загуби с по 0:3 от шампионките "Локомотив" (Пловдив), ЦСКА (София) и "Шах XXI" (София). Решаваща за оставането на плевенския тим в групата беше изненадващото поражение с 0:3 още в първия кръг от завършилия на последно място в крайното класиране "Марек-Юнион Ивкони".

От плевенчанки най-добре се представи играещата на първа дъска Пламена Андреева, която постигна две победи, в петия кръг над Ани Манева от пернишкия "Кракра" и в шестия кръг над Венета Петкова от "Етър". С една победа в турнира завърши състезателката ни на трета дъска Доротея Нанчева, която спечели партията си от втория кръг срещу представителката на "Локомотив 2000" Дарена Сиркова. Доротея постигна и две ремита в срещите си от 5-ия и 6-ия кръг. Играещата на втора дъска Славея Щерева игра най-слабо и успя да победи само в партията си срещу пловдивчанката от "Локомотив 2000" Адриана Николова.

Припомняме, че през следващата година в елитната шахматна лига на страната Плевен отново ще има свой представител, като в по-рано приключилото първенство на "Б" група, за което Плевенспорт вече писа, майсторките на "черно-белите" квадрати от СКШ "Плевен XXI" спечелиха промоция и се изкачиха в по-горната "А" група.


Добавено в: Събота, 27 Септември 2014 10:06

Четвъртък,
 25 Април 2024 г.


Template created by TechLine.de.