Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ШАХМАТ Плевенският шахматист Валентин Йотов с победа над европейски шампион

PostHeaderIcon Плевенският шахматист Валентин Йотов с победа над европейски шампион

Новини - Шахмат
Плевенчанинът гросмайстор Валентин Йотов постигна впечатляващ успех по време на клубното първенство на САЩ. 23-годишният Йотов надделя в четвъртък в 32 хода срещу Георг Майер, който е европейски шампион с отбора на Германия от първенството в Гърция.
Това съобщи за БТА бащата на талантливия шахматист Любомир Йотов. Срещите са от националното първенство по шахмат на САЩ между отбори от всички университети в страната.
Роденият в Плевен шахматист учи в Далаския технически университет. В момента отборът на Валентин, в който той играе на първа дъска, води в първенството на САЩ.
Ето и малка биографична справка за Валентин Йотов. Роден е на 6 септември 1988 г. в Плевен. Още като малък се изявява много успешно под отличното ръководство на треньора мс Нотко Ноев. Много титли на България за юноши, успешни участия на европейски и световни първенства, започва да играе мъжки турнири отрано, като още на 14 години се класира за финал-мъже в Царево и впечатлява всички със силния си старт и победата срещу гм Юлиян Радулски.
Треньор дълги години му е един от най-добрите треньори в България гм Владимир Димитров и под негово ръководство шахматните лета в Испания водят до постоянно израстване, което довежда до шампионска титла на България през 2006 г. с много силен резултат. Печели откритото първенство на България в Пловдив 2008 в огромната конкуренция на много силни и общо 240 участника. Представя се силно и на Европейското първенство в Пловдив през 2008 г. Гросмайстор е от 2007 година.

Добавено в: Петък, 30 Декември 2011 18:49

Понеделник,
 22 Юли 2024 г.


Template created by TechLine.de.