Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ШАХМАТ Голям успех за Валентин Митев на шахфестивала "Надеждите на света"

PostHeaderIcon Голям успех за Валентин Митев на шахфестивала "Надеждите на света"

Новини - Шахмат


Шахматистът на СШК "Плевен 21" Валентин Митев се завърна с безапелационен успех от 11-тия Международен шахматен фестивал "Надеждите на света", който се проведе от 23 юни до 3 юли в курортен комплекс "Св. Константин и Елена". Там Валентин спечели три първи места от три възможни и спечели купата за най-добре представил се български състезател, научи Инфо Плевен от неговата треньорка мс Христинка Илиева. Международният шахматен фестивал "Надеждите на света" се организира от шахматен клуб "Веселин Топалов 2006", който спечели тригодишен проект "Надеждите на България", финансиран от фондация "Америка за България". В проекта са включени пет български града - Пловдив, Благоевград, Варна, Шумен и Плевен, като от нашия град партньор по проекта е СШК "Плевен 21".

В тазгодишния турнир от общо 20 участници от страната 9 са от Плевенски регион. До финалния турнир те са достигнали след участие в предварителни квалификационни турнири. От нашия регион участват Валентин Митев и Захари Иванов, които се състезават в групата до 10 години. При 8-годишните наши представители са Кристиян Милев и Виктор Тодоров, а до 12 г. - Владимир Върбанов и Георги Игнатов, който е от Враца, но се регистрира от нашия регион. В групата до 14 г. нашият представител е Давид Цветанов, до 16 г. - Никол Илиева и Гергана Димитрова.

От тях състезатели на СКШ "Плевен 21" са Кристиян Милев, Виктор Тодоров, Захари Иванов, Валентин Митев и Давид Цветанов. Владимир Върбанов от тази година играе за "Спартак Плевен 21", а Гергана Димитрова и Никол Илиева сформираха отбор в Червен бряг изцяло със състезатели от "Плевен 21". "Причината е, че нямаме достатъчно средства и най-добрите ни състезатели търсят възможност за изява чрез други клубове", сподели Христинка Илиева.

Турнирът в КК "Св. Константин и Елена" е протекъл в девет кръга. С най-добро представяне от всички български състезатели е Валентин Митев, който печели 8.5 точки от 9 възможни. Освен трофея за най-добър български състезател Валентин печели и първото място в групата до 10 г. като прави реми само със Захари Иванов, който се класира втори. Спечелването на първо и второ място в тази възрастова група е изключително постижение за нас, коментира Илиева.

Много близо до медал е и Кристиян Милев при 8-годишните, но в последния кръг е изпреварен от варненски състезател, който печели служебна точка и така нашето момче остава четвърто. Виктор Тодоров като дебютант се представя добре и се класира осми. По-големи надежди имахме за представянето на Давид Цветанов, но той трябваше да преодолее сериозната конкуренция на европейски първенци и остана по-назад в класирането, коментира треньорката.

Медалистите в групите са получили купи и парични награди. Паралелно с детския турнир се проведе и мъжки турнир в две групи - "Опен Варна" и "Фенове на шаха". В първа група участват и две жени, една от които е и Христинка Илиева. Тя се класира втора след двубой с шампионката до 20 години Цвета Галунова от Велико Търново. В другия турнир "Фенове на шаха", Валентин е първи в групата до 10 години. Той печели първото място и на блиц турнира, който се е провел по време на международния фестивал. Така Валентин Митев печели три първи места от три възможни.

Източник: Инфо Плевен


Добавено в: Петък, 04 Юли 2014 17:15

Четвъртък,
 25 Април 2024 г.


Template created by TechLine.de.