Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ШАХМАТ Нова титла и сребро за Симонета Иванова, плевенските шахматисти с бронз и две четвърти места

PostHeaderIcon Нова титла и сребро за Симонета Иванова, плевенските шахматисти с бронз и две четвърти места

Новини - Шахмат
Продължава отличното представяне на плевенчанката Симонета Иванова на шахматните първенства на България. След като в първите дни на април 16-годишната ученичка в Математическа гимназия "Гео Милев" стана за втори пореден път национална шампионка в класическия шахмат, в началото на тази седмица плевенското момиче дублира титлата си от миналата година и на блиц. Освен това Симонета направи и нещо уникално, като се окичи и със сребърния медал в ускорения шахмат (рапид), но не при девойките, а при юношите до 18 години. Състезанията на блиц и рапид се проведоха между 6 и 8 април в "Новотел Пловдив", като младите български шахматни таланти демонстрираха бързината на своята мисъл. Всички турнири се играха в 7 кръга по швейцарската система. Само при девойките до 18 години рапида се игра по кръговата система, а Блиц шампионата се проведе в 6 кръга по швейцарската система.

Състезаващата се в момента за ШК "Бургас 64" Симонета Иванова извоюва националната шампионска титла на блиц при девойките до 18 г., като набра 5 точки от 6 възможни, като по този начин изпревари с половин точка завършилите на 2-ро и 3-то място Деница Драгиева от Локомотив (София) и Цветелина Спасова от Марек Юнион Ивкони.

В другата шахматна дисциплина - рапид младата плевенска надежда се пусна в битката при юношите, като се представи повече от успешно и спечели сребърния медал с актив от 5.5 точки. Също с толкова приключи и шампионът Ради Данов от ШК Юри Бендерев 1912 (Перник). Бронзовото отличие пък стана притежание на плевенския шахматист от ШК Плевен ХХІ - Дарио Дерешки, който финишира с 5 точки. Това беше единствения медал, който успяха да спечелят плевенските майстори на черно-белите полета.

Освен бронза на Дарио Дерешки, плевенските състезатели стигнаха и до още две четвърти места. В надпреварата на блиц при 14-годишните Давид Цветанов (ШК Плевен ХХІ) беше много близо до медал, но по-лошия му турнирен коефициент го остави на четвъртата позиция в крайното подреждане с 5 точки. Толкова има и бронзовия медалист Антони Василиадис от Шах ХХІ (София). Титлата грабна варненецът Лъчезар Йорданов, който набра 7 точки от 7 възможни.

Друг възпитаник на шахматен клуб Плевен ХХІ - Валентин Митев също нямаше късмет, като по-лошите показатели му отредиха четвъртото място с 5.5 точки в дисциплината рапид при 12-годишните момчета. Изпревари го пловдивчанинът Иван Кочиев, който се окичи с бронзовия медал. Титлата отиде при Матей Петков от Локомотив (София) с 6.5 точки, а втори стана неговия съотборник Мартин Василев с 6 точки.


Добавено в: Четвъртък, 10 Април 2014 11:33

Четвъртък,
 1 Декември 2022 г.


Template created by TechLine.de.