Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ШАХМАТ Три плевенски момчета се класираха за шахфестивала "Надеждите на света"

PostHeaderIcon Три плевенски момчета се класираха за шахфестивала "Надеждите на света"

Новини - Шахмат
Трима млади плевенски шахматисти добиха право да участват в края на месец юни в Десетия юбилеен международен фестивал "Надеждите на света". Това са състезателите на СКШ "Плевен 21" Давид Цветанов, Владимир Върбанов и Валентин Митев. Младите таланти се класираха за големия шах-турнир, след като взеха квота от състоялите се в град Трявна на 17, 18 и 19 май финали на детската верига "Млад гросмайстор". Шахматният фестивал "Надеждите на света" ще се проведе от 23 юни до 3 юли в Гранд хотел Варна. Освен трите плевенски момчета, на разноски на организаторите от ШК “Веселин Топалов 2006" (Варна) ще играят още двама шахматисти, излъчени от проведената в Плевен верига “Млад гросмайстор” - Георги Игнатов от Враца и Емил Стефанов от Велико Търново.

На финалите на "Млад гросмайстор" в Трявна премериха сили победителите от турнирите във Варна, Пловдив, Плевен, Благоевград и Шумен в четирите възрастови категории - 8, 10, 12 и 16 години. 105 състезатели играха по швейцарската система в седем кръга с контрола за мислене 50 минути и 10 секунди на ход. Заелите първите четири места от всяка възрастова група бяха наградени с купа и съответно златен, сребърен и два бронзови медала и се класираха да представят страната на Международния ученически фестивал. Всички състезатели получиха дипломи за своето участие, връчени им лично от Борис Христов, председател на ШК "Веселин Топалов 2006".

В най-малката възрастова група до 8 години стартираха 32 деца, сред които 5 шахматисти от СКШ "Плевен 21". Златния медал бе спечелен убедително от пловдивската надежда Георги Колев с пълен точков актив - 7 от 7 възможни. Втори и трети с по 5.5 точки се наредиха състезателите на Благоевград Алекс Костев и Виктория Стрендева. Четвъртата квота за участие в "Надеждите на света" спечели Йордан Георгиев от Асеновград, натрупал 5 точки. Плевенската състезателка Кристина Апулчева събра същите точки, но по-лошите допълнителни показатели я лишиха от медал и тя зае петото място.

При 10-годишните борбата за първите 4 места беше изключително оспорвана. С изравнени шансове се конкурираха около 15 момчета от общо 33 участника. В тази възрастова група златния и сребърния медал спечелиха представители на зоната от Плевен - Георги Игнатов от Враца с актив от 6 точки и Валентин Митев от Плевен, натрупал 5.5 точки. След тях се наредиха Йордан Портокалски от Благоевград и Димитър Михайлов от Варна. До последно с шансове за влизане в заветната четворка бяха и останалите плевенски шахматисти Михаил Кирков, Кристиан Григоров и Захари Иванов, но неуспех в последните срещи ги нареди съответно на 6, 9 и 11 място.

В групата до 12 години победител стана състезателят на СКШ "Плевен 21" Давид Цветанов, който натрупа 6 точки и не остави никакви шансове на своите 20 конкуренти за спечелване на купата. Квота спечели и още един плевенчанин - Владимир Върбанов, който влезе в четворката с актив от 4.5 точки. На втора и трета позиция се наредиха Виктор Боев от Пловдив и Лъчезар Йорданов от Варна. На осма и единадесета позиция тук се наредиха другите плевенски момчета Стилиан Нановски и Никола Ненков.

В групата до 16 години Плевен не успя да участва със своите най-силни шахматисти Дарио Дерешки и Симонета Иванова, които по същото време представяха Математическа гимназия "Гео Милев" на финалите на Държавните ученически игри в Разград. Така от зоната на Плевен успех постигна само Емил Стефанов, състезател на ШК "Етър" - Велико Търново. Той се нареди трети с 5 точки, изпреварен от Веселин Методиев от Благоевград и Тодор Георгиев от Асеновград. Четвъртата квота извоюва Мария Васова, състезателка на ШК “Виктори” - Благоевград.

Добавено в: Сряда, 22 Май 2013 10:37

Петък,
 19 Април 2024 г.


Template created by TechLine.de.