Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало МОТОРНИ СПОРТОВЕ За пореден път Плевен приема най-добрите състезатели в Европа по супермото

PostHeaderIcon За пореден път Плевен приема най-добрите състезатели в Европа по супермото

Новини - Моторни спортове
В събота и неделя на летищен комплекс "Долна Митрополия" край Плевен почитателите на мотоциклетния спорт и високите скорости ще имат възможността да се наслаждават на повечето от елитните пилоти, които ще вземат участие в Източноевропейския шампионат на писта и в Европейския шампионат по супермото, съобщават от Българската федерация по мотоциклетизъм. Зрителите ги очакват много адреналин, майсторско каране на супермото и традиционните високи скорости на две (или едно) колела. За Европейския шампионат по СуперМото в класовете SM85 (85сс двутактови и 150cc четиритактови) и SM3 (125сс двутактови и 250cc четиритактови) това ще бъде втория старт за годината и сезона. Първият се проведе преди две седмици в Румъния и нашите състезатели се прибраха от съседката ни с доста отличия и амбиции за сезон 2014.

В клас SM85, европейският шампион за 2013 - Хакан Халми (КТМ) усети в Румъния желанието на основния си конкурент, австриеца Максимилиан Кофлер (Хускварна) за спечелване на титлата през 2014-та. Въпреки, че Хакан спечели трудно, но убедително първия кръг от шампионата, се забелязват много силни и качествени попълнения през тази година като двамата братя Чан и Дениз Ончу от Турция и датчанина Симон Винтер (Хонда). Общо 6 български участника ще има в този клас, като за първи път ще видим на официално състезание и Кристиан Иванов (лидер в класирането на РШ мотокрос, МХ65) в дисциплината супермото.

За клас SM3, румънското състезание донесе едно второ и едно трето място за българските състезатели. Ивелин Манев (Сузуки) се нареди на стълбичката след победителя Асрин Пак от Турция с КТМ при своето първо участие в големия клас, а шампионът от 2013, Борислав Стоименов (КТМ) трябваше да се задоволи с третото място на подиума и амбиции за по-добро представяне в следващите кръгове.

За почитателите на голямата кубатура на клас S OPEN (450cc), Ангел Караньотов (ТМ), Александър Георгиев (КТМ) и Янко Ташев (Хонда) ще покажат завидните си умения на българска земя в конкуренцията на останалите пилоти от източноевропейския шампионат по супермото. За Ангел и Янко това ще бъде една отлична тренировка преди следващите стартове от Световния шампионат S1 и Европейския шампионат SM2, които им предстоят в Соснова, Чехия на 15 юни. В клас S OPEN ще видим и Антонио Тодоров (КТМ) който ще оползотвори свободния си уикенд преди заминаването му обратно в Холандия където се е отдал на университетско обучение.

Тази неделя стартира и пистовия шампионат на републиката, заедно с първия кръг на Източноевропейския шампионат в тази дисциплина. В клас SuperSport 600сс, Бойко Божинов (Ямаха) отново застава на старта със сръбския ас Ненад Стоянович (Ямаха) и румънския шампион Йонел Паскота (Ямаха), но този път и Паскал Дичев (Ямаха) ще се намеси в борбата за подиума. Все още не е ясен и турският пилот който ще се намеси в този клас, но както обикновено, източните ни колеги са малко "по-потайни" със заявките си.

Клас SuperStock 1000cc и този сезон ще бъде бойното поле на Мартин Чой (БМВ), който вече има четири старта за Алпе Адриа шампионата в дисциплината писта. В отсъствието на Калин Кулев, за подиума в Плевен се е събрала сериозна редица от претенденти като Димитър Митов (Сузуки), Красен Кънчев (БМВ), Ивайло Леков (БМВ), Юнус Ерчелик (БМВ) и други, като това е гаранция за едно масивно преследване в предвидената състезателна дистанция от 40 километра (12 обиколки).

За класовете SBKS600 и SBKS1000, каквото и да се каже към този момент е възможно да не отговаря на действителността, но броя на заявките в тези два класа (над 40) ни дава основание да вярваме, че предстои една оспорвана битка, след която ще можем да кажем кои са и основните, най-добре подготвени и мотивирани пилоти. Част от програмата за този уикенд ще бъдат и класовете SP Junior и Скутери.

Официалните тренировки на състезанието са в събота, а стартовете, както обикновено в неделя от 10.50 часа.


Добавено в: Сряда, 28 Май 2014 16:03

Петък,
 19 Април 2024 г.


Template created by TechLine.de.