Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало МОТОРНИ СПОРТОВЕ Този уикенд пистата в Долна Митрополия ще приеме Купата на нациите по супермото

PostHeaderIcon Този уикенд пистата в Долна Митрополия ще приеме Купата на нациите по супермото

Новини - Моторни спортове
Тази събота и неделя писта "Долна Митрополия" ще бъде домакин на най-интригуващото мотоциклетно състезание от началото на годината - Световната купа на нациите по супермото. Състезанието е кръг от веригата Гран при на България, като включва представителните отбори на 20 нации, от които след съботните квалификации ще отпаднат четири тима. Всеки отбор ще бъде представен от по трима състезатели, които ще карат мотоциклети с кубатура 450сс. В неделния ден ще има общо три манша, в които ще участват по двама състезатели от всяка нация. В края на състезателния ден на почетната стълбичка само един отбор ще има възможността да вдигне трофея на победителя, който носи името на г-н Франческо Зерби - дългогодишен президент на Международната федерация по мотоциклетизъм (ФИМ). Входът за публиката през двата състезателни дни ще бъде свободен.

Както във всяко отборно състезание, всяка една нация изпраща своите най-добри състезатели. През тази година зрителите на пистата ще имат уникалния шанс да наблюдават много национални, европейски и световни шампиони, които ще защитават честта на своите държави. Въпреки това, за фаворит се счита отборът на България, който включва една уникална селекция от състезатели, показали възможно най-добрите резултати на пистата край град Плевен.

"За България и Българска федерация по мотоциклетизъм е чест и отговорност да бъдат домакини на купата на нациите. Това е и едно голямо признание както за пистата, така и за нас като организатори. Надявам се да заемем едно от призовите места, защото нашите състезатели имат много богата биография зад гърба си", заяви дългогодишният председател на организационния комитет за Гран при на България - Румен Петков.

Пистата за супермото в летищен комплекс "Долна Митрополия" е построена през 2007 година и от тогава насам България е била домакин на четири кръга от световния шампионат по супермото (2007, 2010, 2011 и 2012) и на две издания от световната купа на нациите (2008 и 2009). Благодарение на перфектната организация и инфраструктура, България е печелила до момента пет пъти приза за номер едно в световния шампионат по супермото. Реално погледнато, в света няма друга писта за супермото като тази край Плевен, въпреки че са правени опити за построяването на подобни съоръжения в Италия, Испания и САЩ.

Отборът на България ще бъде в състав:
  • Ангел Караньотов - четирикратен европейски шампион, петкратен републикански първенец в дисциплината супермото и част от отбора на България, който през 2009 година стана вицешампион в купата на нациите.
  • Александър Георгиев - трикратен европейски шампион по супермото. Най-старият член на българския отбор с общо три участия в световната купа на нациите. Бронзов медалист от изданието през 2008 година и вицешампион през 2009.
  • Мауно Хермунен - световен шампион за 2013 година в клас S1, световен вицешампион за 2012 и трикратен победител в различни състезания за световната купа, проведени на писта "Долна Митрополия" (2010, 2011, 2012). Мауно е роден във Финландия, но през 2013 година избра да стане български гражданин и да участва с новия си отбор в купата на нациите.

Източник: sportal.bg


Добавено в: Петък, 04 Октомври 2013 11:43

Събота,
 20 Април 2024 г.


Template created by TechLine.de.