Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ДРУГИ СПОРТОВЕ Клуб "Север" отбелязва 60 години спортно ориентиране в Плевен с празник тази събота

PostHeaderIcon Клуб "Север" отбелязва 60 години спортно ориентиране в Плевен с празник тази събота

Новини - Други спортове
Тази събота, 28 ноември от 16.00 часа в зала "Катя Попова" плевенският клуб "Север" организира тържество по повод 60-годишнината на спортното ориентиране в Плевен и региона. Това съобщава председателят на УС на клуба Петър Иванов и допълва, че ориентирането като спортна дисциплина се създава в Скандинавските страни Норвегия и Швеция в края на ХIХ век, а в нашата страна през 2014 година българските ориентировачи честваха 60 години от първото състезание, което е проведено на Витоша на 16 юли 1954 г. Вземат участие 4 патрула по 4 състезатели. На този инструкторски събор се включва и Райко Добрев - завеждащ учебно спортната дейност в Окръжната секция по туризъм в Плевен. Това дава възможност през месец юли 1955 г. да се организира и проведе първото окръжно първенство по туристическо ориентиране в парк "Кайлъка", с участието на отбори от Плевен, Ловеч, Червен бряг, Свищов и Троян. Победители са троянци.

Плевенчани участват и в първото републиканско първенство на 25 и 26 септември 1955 година в Копривщица. В първенството вземат участие 60 състезатели, които изминават маршрут от 35 км с 15-килограмов товар в раниците на мъжете и 10-килограмов товар в раниците на жените. Плевенчани заемат трето място в отборното класиране.

Още след републиканското първенство се внасят поправки в правилника, намалява се състава на патрулите на трима състезатели, както и тежестта на раниците на 10 кг за мъжете и 8 кг - за жените. Наши отбори участват в републикански състезания в периода 1956-1960 г. в Троян, Шумен, Сливен и Панагюрски колонии. Известни състезатели през този период са Светослав Попов, Борис Маринов, Стефан Димитров, Васил Вутов, Цветанка Асенова, Жени Александрова, Кинчо Минков, Динко Цветков, Леон Нафтали, Миладин Василев, Ганка Пенчева, Детелина Попова, Славка Гайдарова и Васка Георгиева.  

Окръжният съвет на Българския туристически съюз (БТС) и ръководството на Туристическо дружество "Кайлъшка долина" полагат големи грижи за развитието и популяризирането на туристическото ориентиране. В края на 1960 г. се изграждат отбори за мъже, жени, юноши, девоики и пионери в Плевен.

През 1966 година плевенските ориентировачи осъществяват и първото участие в международни състезания за купа "Бухенвалд" в ГДР, където в щафетните бягания при младежите сме първи и трети. На Осмото и Деветото републиканско първенство за юноши през 1966 и 1967 година Тодор Цонов и Богдан Грозданов са златни медалисти. Изявени състезатели през този период са: Павлинка Василева, Дафинка Йонова, Йорданка Чокалова, Румяна Живкова, Иванка Ангелова, Сашка Тихолова, Христо Недялков, Динко Петров, Васил Вутов, Петко Стойнов, Тодор Живков, Атанас Видолов.

Порасналите възможности в ски-ориентирането позволиха на плевенския отбор през 1968 година да осъществи и първото участие в международни състезания за купа "Ренщайг" в ГДР. Същата година в разширения състав на националните отбори по ски-ориентиране са включени Хр. Недялков, В. Вутов, Т. Живков и Р. Живкова, а по лятно ориентиране - Хр. Недялков, Т. Живков, Т. Цанов и Р. Живкова. През 1971 година мъжкият отбор в състав: П. Цветков, Т. Цанов, Б. Грозданов и Христо Недялков печели първо място на маратон "Хемус" в Троян.

Отборите на мъжете и жените на Окръжния съвет на БТС вземат участие в Австрия и Швейцария, където постигат победи над отбори от ФРГ, Англия и Австрия. През този период изявените състезатели са: Росица Щерова, Красимира Александрова, Надка Франческа, Елена Болева, Елена Колева, Илияна Ковач - Печанова, Симеон Здравков, Пламен Пъшев, Милко Върбанов. В класирането по дружества за 1972 година Туристическо дружество "Кайлъшка долина" зае трето място след силните отбори на "Академик" (Варна) и ВИФ - София.

На 23 юли 1972 г. съгласно решенията на 4-ти конгрес на БТС се учредява Българска федерацията по ориентиране, към Централния съвет на Българския туристически съюз (БТС). Към окръжните съвети на БТС се изграждат секции по ориентиране, а към Туристическите дружества - клубове по ориентиране. През месец септември се учредява и клуб "Север", при Туристическо дружество "Кайлъшка долина". В резултат на подобрената съвместна работа с обществените организации и отдел "Народна просвета" през 1973 и 1974 година броят на практикуващите спортно ориентиране в Плевенски окръг достигна 600 човека.

През 80-те и 90-те години на миналия век състезателите по ориентиране на клуб "Север" (Плевен) са носители на много награди от републикански и международни състезания. Постигнатите високи успехи в масовизирането и овладяването на спортното майсторство, са плод на неуморния всеотдаен труд, на многобройните обществени дейци.

В периода 2009-2015, основно с усилията на Иван и Александър Димитрови, бе създадена и внедрена система за отчитане на резултатите на състезателите по време на състезание в реално време "Live results" и системата за GPS проследяване "Loggator" (2012). Системата за резултати на "живо" бе използвана от Иван и Александър Димитрови, на EYOC 2009 в Сърбия - Капаоник (Европейско п-во за момичета и момчета 16-18 год), Световна купа в Габрово - Узана по ски-ориентиране 2009 г. и Европейското п-во и Световна купа за мъже и жени в България - Приморско 2010 г.

"Клубът по ориентиране "Север" при ТД "Кайлъшка долина", през 2013 година внедри IT система за излъчване на аудио и видео поток в интернет на живо от арената на състезанието, а също така и GPS проследяване на пробягване на маршрута, в реално време от състезателите по време на състезанието, което ползваме и за анализ на пробяганите маршрути. С това се стремим да привличаме и запазим младите състезатели, което става все по трудно. Подобряваме и условията, които предлагаме на децата", коментира още Петър Иванов.


Добавено в: Понеделник, 23 Ноември 2015 20:09

Петък,
 19 Април 2024 г.


Template created by TechLine.de.