Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало АТЛЕТИКА Двама плевенски лекоатлети ще бъдат финансирани по програма "Спортни таланти"

PostHeaderIcon Двама плевенски лекоатлети ще бъдат финансирани по програма "Спортни таланти"

Новини - Атлетика
Плевенските лекоатлети Михаил Христов и Тихомир Иванов бяха одобрени за финансиране по програмата на "Еврофутбол" "Спортни таланти" за 2013 г. Христов ще получи парична помощ в размер на 3 270 лева, а Иванов - 1 945. Освен двамата плевенчани финансов стимул по програмата на българския букмейкър ще получат още 21 млади спортисти от 14 различни дисциплини. Обявяването на имената на призьорите се състоя в четвъртък на официална церемония в Музея на спорта в София. Младите спортисти получиха символични чекове със сумата на тяхното финансиране, след участието си в общонационалния конкурс, провел се от 10 януари до 3 февруари тази година.

Лично управителят на "Еврофутбол" Екатерина Михайлова, която е и председател на Групата на съветниците, приветства родните спортни таланти. В обръщението си към тях тя сподели радостта си, че в страната ни има толкова много талантливи и целеустремени хора, които знаят какво могат, как да го поискат и как да го постигнат. „Вярваме, че това са най-добре инвестираните ни средства - в името на спортното бъдеще на България“, обяви Михайлова.

Освен от царицата на спортовете бяха финансирани и състезатели по джудо, сумо, скокове на батут, кану-каяк, таекуондо, канадска борба, шорттрек, акробатика, спортна стрелба, плуване, голф, биатлон и художествена гимнастика. Церемонията протече в духа на надеждата за бъдещи успехи, с много благопожелания и благодарности за шанса, който "Еврофутбол" дава на младите спортисти, за вярата в техните сили.

Всеки от финансираните проектите е за максимум 5 000 лева. Одобрените младежи ще използват средствата за подготвителни лагери, участия в състезания, за екипировка и други. Четирима от тях бяха финансирани и в миналогодишното първо издание на програмата.

Ето и кратка визитка на двамата плевенчани включени в програмата:
Михаил Христов е на 21 години, параолимпиец и се състезава на 100 и 200 метра, както и в сектора за скок на дължина.
Одобрено финансиране: 3 270 лева
За: Екипировка, възстановяване и тренировъчни лагери
Цел: Ново подобрение на европейския рекорд на скок дължина и опит за подобряване на световния рекорд в същата дисциплина. Подобряването на европейския рекорд се очаква на следващия международен турнир, а световният рекорд - в периода на световните първенства за хора с увреждания за мъже и младежи юли-август 2013.
Постижения: Шест поправки на европейския рекорд за мъже в дисциплината скок дължина в периода 2011-2012 година. През 2011 г. на Световното първенство за младежи в Дубай печели бронзов медал в дисциплината скок дължина. През 2012 г. става двукратен световен вицешампион за младежи в Чехия в дисциплините 100 метра гладко бягане и скок дължина. На Световното първенство за мъже в Шаржа (ОАЕ ) в края на 2012 г. се класира 4-ти в дисциплините 100 и 200 м гладко бягане. С две четвърти места завършва и на Европейското първенство за мъже в Холандия 2012 година, в дисциплините 100 метра гладко бягане и скок дължина.

Тихомир Иванов е на 18 години, като се състезава в дисциплината скок на височина.
Одобрено финансиране: 1 945 лева
За: Екипировка, тренировъчни лагери и участия в състезания
Цел: Покриване на нормативите и участие на Европейските първенства и Световното в Москва.
Постижения: Сред най-добрите му постижения е второ място на Държавното първенство през 2012 г. с резултат 210 см от първи опит.


Източник: viasport.bg


Добавено в: Петък, 01 Март 2013 16:55

Четвъртък,
 1 Декември 2022 г.


Template created by TechLine.de.