Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало АТЛЕТИКА Михаил Христов шести в спринта на 100 метра на Европейското първенство в Суонзи

PostHeaderIcon Михаил Христов шести в спринта на 100 метра на Европейското първенство в Суонзи

Новини - Атлетика
Сребърният медалист в скока на дължина от Европейското първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания в Суонзи (Великобритания), Михаил Христов записа нов успех. Вчера талантливият плевенчанин финишира шести във финала на 100 метра с време 12.02 секунди. Шампион в дисциплината стана Михал Матеуш Дерус от Полша с 11.04 секунди. Досега в шампионата българските лекоатлети са завоювали осем отличия, от които 2 златни, 3 сребърни и 3 бронзови, което отрежда на България 13-ото място в класирането по медали след третия състезателен ден.

Роденият в Плевен на 18 май 1991 г. Христов е двукратен световен шампион на скок дължина за хора с увреждания, като има и 8 поправки на европейския рекорд и множество други постижения. Когато е на 15-годишна възраст, Михаил губи ръцете си при инцидент с електрически ток. Волтова дъга се отделя от трансформатор и през него преминават 20 000 волта ток. Оцелява, но ръцете му биват ампутирани поради изгаряне - едната до рамото, а другата до лакътя.

Михаил се среща със Стела Енева - параолимпийска състезателка и многократна световна шампионка по хвърляне на диск, и тя го насочва към спорта. Параолимпиецът започва усилени тренировки, в спринтовите дисциплини 100 и 200 метра и дълъг скок. На първото си състезание в Дубай взема бронзов медал на скок дължина, като с последния си скок измества първия от ранглистата.

Припомняме, че на 20 август Михаил Христов се представи отлично в изключително оспорваното състезание в скока на дължина на Европейското в Суонзи, като спечели сребърен медал с резултат от 6.29 метра, отстъпвайки само на Йоргос Костакис от Гърция, който стана шампион с 6.50 м.


Добавено в: Петък, 22 Август 2014 12:04

Четвъртък,
 25 Април 2024 г.


Template created by TechLine.de.