Най-четени


placeholder

Page Ranking Tool
Начало ШАХМАТ От утре Плевен приема Държавното първенство по шахмат за мъже и жени

PostHeaderIcon От утре Плевен приема Държавното първенство по шахмат за мъже и жени

Новини - Шахмат

От утре до 26 април Плевен ще е домакин на финалите на Държавното индивидуално първенство по шахмат за мъже и жени, съобщава ИнфоПлевен. „Това е най-силното състезание в страната и в следващите 10 дни в Плевен ще тупти шахматното сърце на България”, каза на пресконференция днес Николай Велчев, изпълнителен директор на Българската федерация по шахмат (БФШ). В първенството ще участват 10 жени и 10 мъже, като сред тях са едни от най-титулуваните български шахматисти. Сред  мъжете ще има шестима гросмайстори, при жените - две, международните майстори са 7. Само петима от общо 20-те състезатели нямат международни звания. В шампионата дебют ще направят четирима шахматисти - двама при мъжете и двама при жените. Сред тях е най-високо рейтингованият ни състезател при юношите - Мартин Петров. Габриела Антова, която е само на 13 г. и е най-малката състезателка в шампионата, също ще направи дебют на такова състезание. Габриела вече има в актива си 4 европейски титли.

Сред участниците ще са няколко известни плевенски имена - Борис Чаталбашев, Иван Чепаринов, Красимир Русев, Пламена Андреева, Георги Русев, Симонета Иванова, Светла Йорданова, Маргарита Войска, която е абсолютен рекордьор сред участниците с 11 титли. Имаме всички предпоставки да очакваме медал от Плевен, каза Петьо Маринов, който е председател на шахматен клуб "Спартак Плевен XXI" и член на УС на БФШ.

Наградният фонд е 20 000 лв. Ще бъдат раздадени по три купи за класиралите се на първо, второ и трето място при мъжете и жените. Депутатът Васил Антонов, който е член на управителния съвет на БФШ, ще връчи и две индивидуални награди за двамата най-добре представили се плевенски състезатели при мъжете и жените. Антонов разкри още една изненада - връчването на награда за най-прогресивно развиващ се плевенски състезател.

Официалното откриване на състезанието ще бъде утре, от 14.45 часа в хотел "Ростов". Точно в 15 часа първият символичен ход при мъжете ще направи Ванеса Георгиева - Мис Плевен 2015, а при жените тази чест ще има актьорът Веселин Плачков, изпълнил главната роля във филма "Дякон Левски". Главен съдия при жените ще е Здравко Недев с най-висока международна категория. При мъжете главен съдия ще е Николай Йорданов, който е председател на съдийската колегия. Заместник главни съдии ще са Петьо Маринов и Пламен Стефанов - и двамата са със сертификати на ФИДЕ.


Добавено в: Петък, 17 Април 2015 16:45

Петък,
 26 Април 2024 г.


Template created by TechLine.de.